Senario pembangunan

Daerah Jempol di Negeri Sembilan adalah satu dari beratus daerah di Negara ini yang sedang mengalami perubahan hasil dari usaha yang dilaksanakan membawa pembangunan dan kemajuan,  bukan sahaja kepada kehidupan penduduknya,  malah kepada keadaan fizikalnya juga.

Tanda-tanda pembangunan,  dapat dilihat di mana juga dalam daerah ini.  Kita lihat kawasan-kawasan yang disediakan untuk membawa infrastruktur moden kepadanya,  seperti bangunan sekolah,  klinik desa,  kawasan perindustrian,  kawasan perniagaan,  kawasan tanaman dan tidak ketinggalan kawasan untuk perumahan.  Semua ini tidak syak lagi ialah untuk membawa masyarakat penghuninya kepada satu suasana hidup yang lebih ceria,  sejahtera  dan  cemerlang.  Inilah pula ingredient sebuah masyarakat dan bangsa yang maju.

Apa yang kita lihat di Daerah Jempol,  iaitu wujudnya sebuah bandar baru,  satu kawasan penempatan baru,  kawasan pertanian baru,  dan banyaki lagi,  dapat juga kita lihat di lain-lain daerah di Negara ini.  Maknanya,  pembangunan sudah menjadi satu lumrah hidup kepada insan yang tinggal di dalamnya.  Atau boleh kita katakan,  bahawa pembangunan yang dirancang dan dilaksanakan adalah yang menyeluruh,  bukan sahaja dari aspek fizikalnya,  bahkan juga rohani masyarakatnya.

Oleh kerana kita sekarang ini menumpukan perhatian kepada Daerah Jempol,  kita akan mempunyai anggapan bahawa di sini sajalah wujudnya pembangunan.  Walhal di daerah-daerah di sekeliling daerah ini,  kita akan menyaksikan suasana dan senario yang sama.   Mungkin ada juga daerah atau wilayah yang lain yang lebih aktif usaha  dijalankan dalam bidang pembangunan ini.

Pernah di katakan oleh mereka yang mempunyai pemikiran  kritikal,  perubahan pada corak muka bumi satu-satu kawasan itu tidaklah bermakna bahawa pembangunan sudah tiba.  Tetapi dari sudut mana juga kita lihat,  perubahan fizikal membawa bersamanya perubahan dalam kehidupan masyarakat penghuninya,  perubahan pada corak pemikirannya,  terbuka luasnya minda masyarakat,  berinovasi dan kreatifnya sifat dan semangat masyarakat,  dan banyak lagi.

Pada ketika manakala perkataan ‘pembangunan’ mula diperkenalkan kepada masyarakat dulu,mungkin scenario ini tidak begitu nyata.   Mungkin pada ketika itu  ‘pembangunan’   merupakan satu perkataan yang asing kepada mereka.   Tetapi hari ini,  peredaran zaman telah membawa satu perubahan yang mendadak  kepada masyarakat.

Dan dari Daerah Jempol ini,  kita akan meninjau beberapa lagi daerah dan wilayah yang sudah intim dengan perkataan dan juga suasana pembangunan.   Inilah seharusnya,  tambahan pula Negara kita sudah pun hidup sebagai Negara yang berdaulat dan merdeka lebih dari setengah abad sekarang.

Advertisements

Perihal Author
A retired government broadcast journalist and communications specialist still actively involved in activities pertaining to ICT and media,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: